Rodbehandling


Gode resultater og kort behandlingstid

En rodbehandling er nødvendig, hvis der er gået betændelse i en tandnerve. Det er ofte meget smertefuldt og kræver smertelindring og behandling så hurtigt som muligt. På Clinica Margarita benytter vi os af en moderne, veldokumenteret behandlingsteknik, som er med til at forkorte behandlingstiden og sikre et godt resultat.

Rodbehandling på Gran Canaria
Rodbehandling trin for trin

Hvad?


Bakterier er trængt ind til nerven i en tandrodskanal. Symptomerne er diffuse, men kan give tandpine, smerter, ømhed, kulde/varmefølsomhed og smerter der føles som ørepine, kæbesmerter eller hovedpine.

Hvornår?


Uanset om du oplever smerter eller ej, gælder det om at få fjernet bakterierne så hurtigt som muligt, så de ikke spreder sig. Betændelse i nerven kan udvikle sig til rodspidsbetændelse og give en meget smertefuld tandbyld.

Hvordan?


Under lokalbedøvelse fjerner tandlægen bakterier og nerver fra rodkanalen i den inficerede tands rødder. Bagefter skal rødderne desinficeres og forsegles, så der ikke længere er adgang for bakterier.

Det skal du vide om rodbehandlinger

Hvordan foregår en rodbehandling?

Tandlægen borer hul ned til roden og renser det inficerede nervevæv op med en meget tynd rodfil. Vi har særlige måleinstrumenter til at vurdere præcist, hvor langt ned i rodkanalen, der skal bores. Nerven fjernes helt, og hullet desinficeres. Herefter laver tandlægen en fyldning, så hullet lukkes til, og der ikke længere er adgang for bakterier.

Gør det ondt?

En rodbehandling foregår under bedøvelse, og det gør derfor ikke ondt at blive behandlet. Tvært imod afhjælper det den smerte, som mange oplever, når der er betændelse i en tandnerve. Smerte under behandlingen kan skyldes, at der er for meget betændelse. I så fald skal man behandles med antibiotika, inden rodbehandlingen foretages.

Krone på rodbehandlet tand

Når en tand er blevet rodbehandlet, har den ikke samme styrke som tidligere. Hvis den rodbehandlede tand er en kindtand, som kræver stort styrke, vil tandlægen somme tider anbefale at sætte en ny tandkrone på den rodbehandlede tand. En tandkrone skåner den rodbehandlede tand og modvirker, at den knækker og risikerer at skulle trækkes ud.

Hvad er succesraten?

En rodbehandling lykkes i omkring 80-95 % af tilfældene. Succesraten afhænger af tandlægens teknik og udstyr. Er bakterierne trængt dybt ned i tandroden, kan der opstå rodspidsbetændelse og tandbyld, som komplicerer forløbet. Det kan også være, at tandrodens udformning gør, at det er svært at komme til at rense rodkanalen. Brug en tandlæge, du stoler på, og vent ikke for længe med at blive behandlet.

Kan jeg få en akut tid?

Vi finder en tid til dig så hurtigt som muligt. Oftest kan du komme til samme dag.